maanantai 5. helmikuuta 2018

Haugesund

Jeg er her!

Viimeinkin, sillä tätä on odotettu. Itseasiassa siitä lähtien, kun pääsin opiskelemaan. Meille kerrottiin heti koulun alettua mahdollisuudesta lähteä vaihtoon toisella tai kolmannella vuodella ja päätin jo silloin heti, että vaihtoon on päästävä. Jo silloin ajattelin, että joko Norja tai Kanada. Kanada oli se ykkösvaihtoehto, mutta Norja tuli hyvänä kakkosena. Toisen vuoden lopulla päädyin sitten kuitenkin hakemaan ainoastaan Norjaan, sillä haku Kanadaan vuoden 2017 syksyllä aukesi poikkeuksellisen myöhään. Hakemuksen lähettämisen jälkeen Norjasta tieto tuli noin kuukauden päästä (hakemus lähetettiin puoles välis lokakuuta ja sain tiedon about samoihin aikoihin marraskuus) ja paikka oli otettava vastaan viikon kuluessa, jos Norjaan aikoi lähteä. No varmaan turha tässä vaihees kertoo otinko paikan vastaan vai en :)

Viime viikolla vihdoin koitti aika pakata kimpsut ja kampsut kasaan, ja jättää normiarki ja opinnot hetkeksi taakse. Vaihto sattui sinänsä hyvään aikaan, sillä meidän luokalla on ensi viikko itsenäistä opiskelua ja sitä seuraavalla viikolla heillä alkaa harjoittelu. Mun 3 kuukauden vaihdon alle ei siis tuu jäämään itseasiassa kun pari kurssia, jotka nekin oon saanu jo sumplittua opettajien kanssa. Ennakkoon jouduin tekemään muutaman extrakurssin myös, sillä esimerkiksi suunniteltu polikliininen harjoittelu vaihdossa ei tapahtunutkaan, vaan mut oli täällä Norjan päässä laitettu vastasyntyneiden osastolle suorittamaan toinen harjoitteluista. Tämän vuoksi "jouduin" siis käymään erään sairaanhoitajaluokan kanssa lasten hoitotyön tunneilla, mikä sinänsä nyt ei kauheasti kyllä haitannut, sillä mikä olis parempi harkkapaikka tulevalle terveydenhoitajalle kuin vastasyntyneiden osasto?! Suunnitellun polikliinisen harjoittelun käyn normaalisti ensi syksynä sillä välin, kun meidän muu luokka tekee jo mun täällä suorittaman lastenhoitotyön harjoittelun. Muut harjoittelut, jotka täällä vaihdossa tulen tekemään, on gerontologinen harjoittelu nursing home Udlandassa ja projektitoiminnan harjoittelu, joka on siis tämä blogi + loppuraportti.

Oon nyt siis ollut Norjassa muutaman päivän ja tähän mennes kaikki mennyt paremmin kuin hyvin. Perjantaina lensin Helsingistä Osloon ja Oslosta Haugesundiin. Haugesundin lentokenttä sijaitsee saarella ja on ehkä söpöin pieni kenttä, jonka oon ikinä nähny. Kentältä mut tuli hakemaan tän ammattikorkeakoulun opiskelija-assistentti, jolla oli myös avaimet mun asuntoon Haugesundiin. Asunto onneksi yllätti positiviisesti, sillä jaan yhden kerroksen kokonaan vain yhden espanjalaisen opiskelijan kanssa ja meillä on molemmilla omat isot huoneet. Keittiö, olohuone, kylppäri ja vessa on yhteisessä käytössä. Plussaa on myös, että asunto on 4 minuutin kävelymatkan päässä sekä koululta että sairaalalta (kyllä, otin ajan aamulla kun kävelin kouluun, hah). Tapasin perjantai-iltana myös mun vuokranantajat, jotka on aivan ihanat mummu ja pappa, ja joista kuitenkin kumpikin puhuu täydellistä englantia!

Her er de! Tää ihana pariskunta vei mut kahville
ja näytti samalla mulle vähän Haugesundia.

Tänä aamuna oli mun ensimmäinen virallinen koulupäivä. Tää viikko on "introduction week", jolloin tällä viikolla aloittaville vaihto-oppilaille kerrotaan kaikki oleellinen, näytetään paikkoja, otetaan MRSA-testit ja käydään tutustumassa sekä sairaalaan että hoitokotiin. Sairaalassa ja hoitokodissa tapasin jo vähän tulevia kollegoita, ja omaksi yllätyksekseni ymmärsin mitä mun opettaja ja he puhu mun tulevista työvuoroista ja vastasinkin (tosin englanniksi), kun he kysy norjaksi jotain multa. Ehkä se norjan puhuminenkin alkaa vielä luonnistua! Mun opettaja oli myös tosi kiinnostunu siitä, että opiskelen terveydenhoitajaksi sairaanhoitajatutkinnon rinnalla (Norjassa tää ei oo kuulemma mahdollista) ja hän kysyikin multa, että olisinko kiinnostunut ottamaan vähän suurempaa vastuuta terveydenhoitajapuolella, että se vois järkätä mulle jotain muutakin hommaa sairaalalta vauvojen ja lasten parissa! Mielenkiinnolla odotan mitä se tulee olemaan :)

Yks päivän ohjelmista tänään oli käydä sairaalalla ottamassa kuva henkilökorttiin. So official!

Tapasin tänään siis kaksi muutakin opiskelijaa, jotka ovat molemmat Belgiasta ja alottavat ens viikolla harjoittelunsa mun kanssa yhtä aikaa. Huomenna tapaan loput vaihto-oppilaat, sillä täällä järjestetään joka tiistai klo 14-15.30 tapaaminen opettajien ja vaihto-oppilaiden kesken. Tän tapaamisen tarkoituksena on seurata vaihto-oppilaiden menestystä harjoittelussa ja tuntemuksia vaihdossa ollessa. Tämä on musta sinänsä todella hyvä idea, sillä joillekin vaihto voi olla myös rankka kokemus, varsinkin jos ei oo asunut ennen ulkomailla (tai omassa kotimaassaankaan) yksin. Muuten oonkin sitten oikeastaan vaan hengaillu ja tutustunut kaupunkiin ja sen lähialueisiin. Tässä muutama kuva kaupungilta ja lenkkipolulta, jonka löysin.

Keväinen Haugesund

Meren äärellä on parasta asua

Koulu seuraavat 3 kk

Djupadalen, josta löytyy hyvät lenkkipolut ja patikointireitit!

Täällä kevät on jo pitkällä!

Ps. Blogin nimi perustuu mun entiseen blogiin, jonka nimi oli far-far-away, jota kirjoitin Aasia-Australia-akselilta. Tällä kertaa ollaan vähän lähempänä kotisuomea, joten nimi sen mukainen :)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti